Coquille gieten
Coquille gieten (EN: gravity casting) is een giet proces geschikt voor kleine tot middel grootte serie producties van wel 500 tot 100.000 stuks. Doormiddel van deze productie methode kunnen relatief simpele en eenvoudige producten geproduceerd worden in verschillende aluminium legeringen. Dit komt doordat er bij coquille gieten, in tegenstelling tot hoge- en lage druk spuitgieten, geen extra druk toe wordt gevoegd om het gesmolten materiaal in de matrijs te spuiten. Bij coquille gieten wordt dit er namelijk doormiddel van de zwaartekracht in de matrijs gegoten. Hierbij drukt het gewicht van de vloeibare legering zichzelf in alle hoeken en gaten.
Coquille gieten heeft vanwege de eenvoudigheid van de te produceren onderdelen, relatief lage instapkosten. Dit komt omdat er geen grote en complexe matrijs gemaakt hoeft te worden. Hierdoor liggen de matrijskosten lager dan die van hoge- en lage druk gieten. Daarentegen liggen de stuksprijzen relatief hoger dan die van hoge- en lage druk gieten omdat de producten vaker een nabehandeling moeten ondergaan.
Omdat er verder geen druk achter coquille gieten staat, zit er wel een kanttekening aan de minimale wanddikte aan de producten. Wanneer er bij coquille gieten gesmolten metaal in een dunwandige matrijs wordt gegoten, zullen niet alle holtes gevuld worden. Ook kunnen er gietgallen of luchtbellen ontstaan omdat het gesmolten metaal te snel stolt en het product zwakker wordt dan gewenst. Vanwege deze redenen schrijven wij 5-6mm voor als de minimale wanddikte voor coquille gieten. Net als bij andere giet processen is het niet aan te raden om een volledig solide product te gieten. Daarom zijn holle producten ook mogelijk. Hiervoor worden voorafgaand aan het gieten, een zandkern in de matrijs geplaatst zodat de holte gecreëerd wordt. Deze zand kern wordt na het gieten verwijderd door middel van vibraties.
Voordelen
- Kleine tot middelgrootte series van 500 tot 100.000 stuks.
- Lage opstartkosten voor kleine tot middelgrote productie series.
- Gladder gietoppervlak, hogere maatnauwkeurigheid en betere mechanische eigenschappen dan zandgieten.
- Gietstukken zijn geschikt voor warmtebehandelingen.
Aandachtspunten
- Minimale wanddikte is 5 tot 6mm, dunnere wanddiktes worden niet aangeraden. Wij kunnen hier alternatieven voor aanbieden of meedenken in oplossingen.
- Voor het loskomen van het product met de matrijs wordt door ons aangeraden om een lossingshoek tussen de 1,0 en de 2,0° te gebruiken. Dit is afhankelijk van de complexiteit en grootte van het product.
- Voor complexere vormen kunnen wij passende alternatieven aanbieden.